Pressupost 2013: menys recursos, menys igualtat.

En les últimes setmanes el que més es comenta a la premsa, no només és si Espanya demanarà o no demanarà el rescat o quan es produirà, sinó que el Govern de Rajoy, del PP, de dretes, ha presentat els pressupostos generals l’Estat per a l’any 2013.

Ja ho vam viure en els pressupostos del 2012 on es va retallar en Educació o Sanitat sense retallar ni un sol euro a l’Església, tot el contrari, augmentant alguna partida.

Fa un parell de setmanes, un dissabte, el ministre Montoro ens descobria a tots els espanyols seus pressupostos per al pròxim any i si pensàvem que no podrien anar a pitjor estàvem tots molt equivocats.

Tots hem sentit aquest refrany que el paper és molt sofrit, que es pot escriure autèntiques barbaritats que després es demostra que són mentida però aquí queden escrites. Doncs una cosa similar passa amb els pressupostos generals de l’Estat. Els números, els comptes, on invertir i on no fer-ho no és conseqüència de la crisi, és conseqüència de la ideologia de qui els redacta.

I ara és quan algú pot dir-me que quan el partit en el qual jo milito era al govern no va tocar els comptes, per exemple, de l’Església. I jo li contesto, doncs tens raó i per mi, s’haguessin quedat en gairebé res per no dir res, però el PSOE no va baixar les beques, les va pujar, no baixar les prestacions, les va pujar; desenvolupament i va implantar la Llei de la Dependència , que tan malament van aplicar alguns i que ara es queda sense fons.

I per a mostres, botons:

Educació:

Es redueix en aquest Pressupost en un 14’4% (més de 326 milions d’euros). En els dos anys de govern del PP significa una reducció de 898’7 milions d’euros.

El 2013 el descens és generalitzat en tots els programes educatius però és especialment greu el de programa de Beques i Ajuts a estudiants que tindrà una dotació de gairebé un 4% menys que l’any anterior. És la segona retallada consecutiu des que governa el PP que pot arribar a suposar un descens de gairebé 300.000 becaris.

Aquest curs ha començat amb una combinació letal per a la igualtat d’oportunitats: la major pujada de taxes universitàries de la nostra història i la reducció del pressupost per a beques i ajudes a l’estudi.

• L’educació infantil va patir en el pressupost de 2012 una forta retallada del 87,79%, degut principalment a la supressió de 100 milions d’euros del Fons per cofinançar places del primer cicle d’educació infantil (Educa3). En el Projecte de 2013 es redueixen altres 7,2 milions d’euros.

• Educació Secundària, formació professional i escoles oficials d’idiomes: 108.490.000 amb un descens del 38,3%. Inclou la cooperació territorial amb les comunitats autònomes.

• Es redueix de nou el programa de cobertura de llibres de text (cau des del 2011 de 98 a 20 milions d’euros).

• Els ajuts per a l’aprenentatge de llengües estrangeres es redueixen en 27 milions d’euros.

• El programa de mobilitat d’estudiants “Sèneca” perd 3.400.000 (un 35%) i l’aportació per als Erasmus torna a patir una forta reducció (de 36’8 el 2012 a 15,2 milions d’euros en 2013)

Sanitat. 

Per la seva banda, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat és també una important víctima de les retallades. És el Ministeri que més redueix el seu pressupost, un 22,6% respecte a 2012.

És evident que la sanitat pública no és una prioritat per aquest Govern. Després de trencar amb la universalitat del sistema, després d’instaurar el copagament (o repagament), novament es redueix el pressupost.

Sobretot, en les partides per al Fons de Cohesió Sanitària que es redueixen dels 87,2 milions d’euros el 2011, amb govern socialista, als 36.290.000 actuals.

El Pla de Qualitat del Sistema Nacional de Salut, que tenia 30.270.000 d’euros el 2011 i ara només 5,21. I de la mateixa manera amb les Estratègies de Salut, que es redueixen des dels 17.120.000 d’euros de 2011 als 2,52 per 2013.

Un punt important dintre de l’apartat de Sanitat és la dependència

El Govern del PP ha retallat el suport a la Dependència en més d’un 30%, un 17% aquest últim any, el que representa un atac en tota regla a la seua sostenibilitat econòmica i, finalment, el desmantellament i col lapse del propi sistema de dependència. 200 milions d’euros de retallada al 2013.

I aquí podem anar al que ens afecta als pobles, perquè el finançament dels serveis socials bàsics, és a dir, els que presten els ajuntaments i corporacions locals a través de l’anomenat Pla Concertat, la retallada és igualment dramàtica, s’ha vist reduïda a 30 milions d’euros.

El més greu és que aquesta retallada es produeix en un moment en què el risc d’exclusió social i de pobresa està creixent de manera alarmant a Espanya. Diversos informes, de Càritas i altres entitats del Tercer Sector, ens adverteixen que cada vegada hi ha més espanyols que ja no arriben a pagar el rebut de la llum, l’aigua, ciutadans que han perdut la prestació per desocupació i necessiten ajuda per a aliments, roba, per pagar el menjador i el material escolar. I és justament en els moments de crisi econòmica, quan més necessari es fa enfortir el sistema de protecció social.

 La inversió a la nostra província cau un 15,9% respecte a l’any 2012 i és de 106.876,02 milers d’euros. I si tenim en compte que estem en una província molt agrícola (tarongers, carxofa, horta) la disminució del Ministeri d’Agricultura es vora el 38%.

 Després diran que tots som iguals però no és així.

Anuncios

Un pensamiento en “Pressupost 2013: menys recursos, menys igualtat.

  1. Segons un estudi del diari El País, la mesura afectaria a unes 150.000 persones que no tenen regularitzada la seva situació administrativa i, en el millor dels casos, suposaria un estalvi teòric de 240 milions d’euros, molt lluny dels 500 milions previstos pel govern. Segons un estudi de la Junta de Andalucía de l’any 2008 l’atenció d’aquest tipus de persones només va suposar 0,69% del total.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s