El quart pilar de l’Estat de Benestar

La majoria de gnet sap que l’aprovació de la llei de la Dependència ha creat un nou dret de ciutadania al nostre Estat: El dret de les persones depenents a ser ateses per l’Estat en les seues necessitats bàsiques. I s’ha convertit en el quart pilar de l’Estat de Benestar:

 1. Sanitat
 2. Educació
 3. Pensions
 4. Dependència

Actualment, l’atenció d’aquestes persones depenents recau, majoritàriament en les dones, normalment de la mateixa familia, quant hi ha manca de recursos per a poder contractar cuidadores externes o ingresar als depenents a una residència. Com a conseqüència d’això sorgeixen dos realitats:

 • la dificultat de la dona per a realitzar els seus projectes de vida, i;
 • una clara desigualtat per raó de renda.

La finalitat de la llei, que va nèixer l’any 2.006, era i és donar a cada persona depenent el tractament adequat, sense excloure a ningú. La llei regula prestacions econòmiques directes a les persones depenents o l’ingrés i assistència en institucions i residències adequades. Es contemplen ajudes econòmiques a favor dels familiars que es facen càrrec de les persones depenents i diverses activitats formatives complementàries.

El retràs de l’aplicació de la Llei de Dependència es deu principalment a una incorrecta actuació per part de les autoritats autòmiques que no fan funcionar adequadament les matèries que són de la seua competència.

La irresponsabilitat de Govern Valencià.

Ens hem acostumbrat a vore al Consell a sortir sempre dient que el Govern d’Espanya el discrimina.

L’any 2.009 a la Comunitat Valenciana s’han tranferit 97’8 milions d’euros exclusivament per a dependència i els PGE per a 2.010 la dotació s’incrementa un 35’9 %.

Davant aquestes dades, la desidia del PP, que té com a resultat els següents titulars:

Informe anual 2.008 del Defensor del Poble: la Comunitat Valenciana i Madrid superen el 50% de les reclamacions per la llei de dependència. La Comunitat Valencia 4.000 queixes.

Silenci administratiu possitiu.

La voluntat de la Generalitat Valencia d’obstaculitzar l’aplicació de la Llei i impedir la millora en el tractaments dels dependents queda clara amb la reforma portada a terme per la mateixa de les conseqüències del silenci administratiu en la resolució de les sol·licituds dels dependents.

La posició inicial de la Generalitat Valenciana davant aquestes sol·licituds va ser la de no atendre-les, deixar-les morir en el calaix. Dins que de cop i volta va descobrir que, en aplicació de la legislació estatal, el transcurs del termini sense dictar resolució conduïa a la conclusió legal que la petició havia estat estimada. És el que es coneix com a silencia administratiu positiu.

La reacció de la Generalitat va ser modificar la legislació valenciana perquè el silencia administratiu tingués efecte negatiu i de rebot, de la sol·licitud. I quan el Defensor del Poble va recórrer davant el Tribunal Constitucional aquesta modificació i en previsió que aquest Tribunal pogués dictar sentència favorable al recurs, va portar a terme una modificació d’altra llei en el mateix sentit, que el silenci administratiu tingués resultat negatiu, amb l’objecte que, en cas de perdre vigència la primera reforma, s’apliqués aquesta segona.

És clara la determinació de la Generalitat, que no s’aplique als dependents la llei i per a això ni dota dels equips avaluadors adequats, ni permet que la inactivitat administrativa beneficio als dependents.

Anuncios

2 pensamientos en “El quart pilar de l’Estat de Benestar

 1. Lo pitjor de la situació son les excuses que utilitza la Generalitat, qeu si el sistema informatic és incompatible, que si el Govern Central no dóna prou diners, que si el meu gós es va menjar els papers… I mentrestant gent que ho està passant molt molt molt malament segueix patint i les families esperant uns diners que mai apleguen. I DAMUNT ES PROCLAMEN DEFENSORS DE LA MORAL CRISTIANA!!!

  • La veritat és que és molt patètica la situació que s’està vivint en la nostra terra.

   Gent que falta abans de que se’ls faça la valoració i mentre les famílies ho estan passant molt mal.
   ´

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s